Így szúrtam el majdnem az esküvőm szervezését – Egy menyasszony tapasztalatai

Mi mindenre érdemes odafigyelni az esküvőd tervezésekor, ha nem szeretnéd szakemberre bízni a szervezést? Mi az, amit nem javasolt elkövetni, és mi az, amit feltehetően imádni fog a násznép? Ha már benne vagy a sűrűjében, vagy ha még csak most kezded átgondolni az egészet, mindenképp olvasd el Szandra történetét, mert sokat tanulhatsz a tapasztalataiból te is. 

Szandrával mi is együtt dolgoztunk, és kérésünkre megosztotta velünk a szervezéssel kapcsolatos élményeit, hogy ami náluk nem a legtökéletesebben alakult, azokat a hibákat neked már ne kelljen elkövetned. (Persze, az első esküvője szervezésekor senkiből nem lesz profi esküvőszervező, de mivel ez nem az a dolog, amiben szeretnénk tapasztalttá válni — tisztelet a kivételnek 🙃 –, érdemes más élményeiből is okulnunk.) 

A legnehezebb az volt, hogy még sosem volt esküvőnk (😅), így nem is tudtuk igazán, mivel állunk szemben. Mindent magunknak szerveztünk,a dekorációtól elkezdve a programokon át az időpontokig, mindent mi találtunk ki. Így aztán sorba jöttek a nem várt dolgok… 

Már rögtön a polgári szertartás időpontjának egyeztetésénél akadt probléma. Fontos, hogy először az önkormányzatnál célszerű időpontot foglalni, és ha az biztos, csak utána keresni a lagzinak helyszínt. Mi fordítva csináltuk, így végül át kellett rakatnunk a lagzi időpontját, és csak a szerencsén múlt, hogy a lagzi helyszínén még nem foglalták le a másik időpontot.

A feladatokkal és fontos dolgokkal (mint ruhapróba és egyéb időpontok) kapcsolatban érdemes naplót is vezetni, hogy mik az intéznivalók, és miket intézett már el az ember, mert könnyen bele lehet gabalyodni egy idő után. Ilyenek például, hogy melyik üzletben járt volt már a menyasszony ruhapróbán és mik voltak a tapasztalatai a ruhákkal kapcsolatban — hányat próbált fel, hogy tetszett stb.–, így kikerülheti, hogy még egyszer betérjen ugyanabba az üzletbe. A házasságkötő teremmel pontosan kell egyeztetni, hogy mire van szükség a ceremóniához: nekünk zenéket kellett választanunk, cd-t írnunk, virágot rendelni, és mindezt még egyszer egyeztetni az esküvő előtt 2 héttel — az időpontfoglalás után több hónap is eltelhet, így ha ezeket nem írtuk volna le, el is felejthettük volna, vagy túl későn juthatott volna eszünkbe, és kapkodva kellett volna ezeket megoldani.  

A legfontosabbakat, legalábbis a helyszínt, ceremóniamestert, fotóst, videóst érdemes először intézni, mert az esküvő előtt 1 évvel már nem volt hely sehol májusra, így tolódott júniusra az esküvőnk.

A helyszínnel kapcsolatban az a tanulság, hogy nem szabad egyhez ragaszkodni. Érdemes több helytől is árajánlatot bekérni, többet helyszín is megnézni, és a személyzetet és a tulajdonost is megismerni: ha ugyanis velük nem stimmel valami, akkor az egy “intő jel”. Mi belefutottunk sajnos, hogy a helyszín nagyon tetszett, árban is jó volt, de valami furcsaság volt a tulajban… Elbagatellizáltuk, majd mikor odaadtuk az előleget és közeledett az időpont, egyre ellenszenvesebbek voltak, és mivel nem papíroztunk le semmit, bátran tudtak variálni a dolgokon.

Szóval hiba volt, hogy nem kötöttünk szerződést a lagzihelyszínnel. Tulajdonképpen minden szóbeli megbeszélés alapján ment, így vissza is éltek a helyzettel, és nem úgy történtek a dolgok, ahogy megbeszéltük. Például nem mehettünk oda időben díszíteni, és a lagzi közben közölték este 11-kor, hogy 2-kor el kell mennünk — persze, fél 5-ig ott voltunk, de ez problémát, feszkót okozott. Még az étel sem az volt 100%-ig ugyanaz, mint ami a menüben szerepelt. 

Ami a násznépet illeti, több apróság is van. Például a létszámot és vendéglistát könnyebb véglegesíteni, érdemes egy dátumot odaírni a meghívóra, elérhetőséggel, és megkérni őket, hogy addig jelezzenek vissza a részvételi szándékukról. Az esküvői kreatív fotózást pedig jobb nem egybekötni az esküvővel, hanem külön megoldani, mert ha csak 1 órára is vonul el a pár, a vendégek nem igazán bírják ezt kivárni. 

Ami még engem lelkileg rosszul érintett, hogy nem bizonyult jó döntésnek, hogy a lagziban kétszer is elvonultunk a nászajándékba kapott pénzt számolni, a meglétét ellenőrizni. Ezzel sok idő ment el, így kimaradtunk a buliból, illetve a násznép és a hangulat is leült, amire nem is számítottunk. Persze mi sem gondoltuk, hogy a vendégek közül bárki elvinné az ajándékba kapott pénzt, de nem csak a násznépből juthat eszébe valakinek az alkalmat kihasználni. Így szerintem fontos, hogy legyen egy hely, vagy valaki, ahová/akire biztonsággal bízhatja az ember a nászajándékot, így nem marad le semmiről a lagziban.

A kihagyott időt azért is sajnáljuk, mert volt pár játék (limbo, táncpárbaj, szirtaki, vonatozás, stb.), amiket mi már akkor csináltunk meg, amikor a fotós, videós már nem volt a helyszínen, és persze jó lett volna, ha ezek is meg vannak örökítve… De ezek azok a dolgok, amiket nem lehet előre tudni, kiszámolni. 

A videóval és a fotókkal egyébként nem volt gond, maximum annyi, hogy nem lehetett gombnyomásra léptetni, csak tekerni. (Értettük, rajta vagyunk az ügyön!! — az Esküvővideós csapata)

Ami viszont igazán jó ötlet volt, hogy a női mosdóba felállítottam egy „frissítsd magad” sarkot, ahol volt nedves törlőkendő, hajlakk, fültisztító (smink igazításához), izzadásgátló spray, szemceruza, szempillaspirál, tic tac, női neszeszer, és a csajok egyszerűen imádták, nagyobb sikere volt, mint a tortának.

Apropó torta — ami ugye nem olcsó mulatság–: szerintem bőven elég annyi szelet tortát rendelni, ahány fős a vendégsereg. Mi 80-an voltunk, és először 120 szeletes tortában gondolkodtunk, mert több ízben készült, de végül megegyeztünk 90 szeletesben, aminek így is csak a fele fogyott el a buliban, pedig mindenki evett belőle, sőt volt, aki többször is. Úgy kellett tortát osztogatni hajnalban, de még így is ránk maradt 3 napi adag.

Ceremóniamester, vőfély: erre visszagondolva talán jobb lett volna, ha valakit, aki hozzánk közel áll, és van kedve, kreativitása, megbízunk ezzel a szereppel, mert  szerintem minden családban van legalább egy mókamester. Ha mégis profira bízzuk a dolgot, fontos együtt megírni a forgatókönyvet, és hogy legyen egy példány az ifjú párnál is. És egyeztessünk minden apróságról: kérdezzük meg, hogyan dolgozik, mire van szüksége munka közben, és ezt az ifjú pár biztosítsa vagy a vőfély maga. Gondolok itt olyan dolgokra, mint hogy használ-e mikrofont, hoz-e magának vagy nem. Tapasztalatból hozom fel ez a példát, mert a mi ceremóniamesterünk rossz néven vette, hogy nem úgy működik a mikrofon, ahogy ő szeretné, és arra hivatkozva, hogy neki vigyáznia kell a hangjára, a játékaink elmaradtak. Persze a buli kellős közepén, abban a felpörgött állapotban az ember nem foglalkozik ezzel, hanem próbálja jól érezni magát, de ha előre le vannak tisztázva ezek a dolgok, akkor talán nincs ilyen probléma.”

Szandra tapasztalatai közül sok mindent kiemelhetnénk, de amit mi is elsőkézből alá tudunk támasztani, az az, hogy időpont foglalást nem lehet sokáig halogatni, hanem az elsők között kell lennie a teendőlistán. 

A mi naptárunk is rendszerint fél, de inkább egy évre előre betelik, így ha biztosra akarsz menni, akkor ne habozz sokat, hanem érdeklődj még ma, és 24 órán belül személyre szabott ajánlattal térünk vissza hozzád.

Oszd meg ezt a bejegyzést a barátaiddal
Facebook
Pinterest