25 zeneszám az esküvői szertartásodhoz

Tanácstalan vagy, hogy milyen zene menjen a bevonulásotok alatt? Milyen dallamokra húzzátok fel egymás ujjára a gyűrűt? Nem tudod milyen harmóniával csalogasd elő szüleid könnycseppjeit? 

Összeszedtünk Nektek  25 olyan számot, amiket bátran ajánlunk az esküvői szertartáshoz aláfestő zenének, de mielőtt belevágsz a szemezgetésbe, adunk pár tanácsot is a tapasztalataink alapján, hogy mikre érdemes figyelni. 

Megfelelő részhez megfelelő zene

Az esküvői szertartás több részből áll, ezeket sorba véve adunk néhány tippet a zeneválasztáshoz. 

1) Várakozás 

Még mielőtt bármi elkezdődik, megesik, hogy a vendégek már 10-20 perccel korábban is megérkezhetnek a házasságkötés helyszínére. Ha nem a szabadban zajlik a szertartás, hanem egy házasságkötő teremben, nem  baj, ha gondoskodsz róla, hogy ne csöndben kelljen várakozniuk, hanem egy kis zenei aláfestés megalapozza a hangulatot. Bármilyen kellemes instrumentális (ének nélküli) vagy vokális (amiben énekelnek) zene megfelelő lehet erre, viszont kerüljétek a túl intenzív számokat, hogy ne vegye el a hangsúlyt a  bevonulásról. 

2) A bevonulás

A bevonulás a kezdőpont, már a zene is hangosabban szól. Még jó, hiszen ez már csak rólatok szól, ahogy megteszitek az utolsó lépéseket is a házas élet felé. Itt tényleg csak tőletek függ, mire szeretnétek bevonulni: válasszatok olyan zeneszámot, ami számotokra sokat jelent, és visszaadja azt, amit egymás iránt éreztek.  

3) Anyakönyvvezetői beszéd, szertartás

Ezután kezdődik a szertartás az anyakönyvvezető beszédével. Fontos, hogy ez alatt lehetőleg instumentális (ének nélküli) zene szóljon, hogy minden szót jól lehessen érteni, ami elhangzik a szertartás alatt. Ez nemcsak az anyakönyvvezető beszédére vonatkozik, hanem a tiétekre is, ha terveztek ilyet. A zene itt csak kiegészít és hangulatot kelt, de alapvetően a háttérben marad, a Tiétek a főszerep. 

Ezután jön talán a megérzelmsebb rész, a gyűrűhúzás és az aláírás. Ezek a meghatottság pillanatai, ide a lágy, lehetőleg ének néküli dallamok illenek a legjobban.

4) Szülői köszöntő

A szülők köszöntéséhez azonban bátrabban választhattok olyan zenét is, ahol a dalszöveg és az énekes szinte helyettetek is „beszél”, miközben kifejezitek hálátokat és szereteteket a szüleiteknek. Bármilyen támogatásról, szülőkről, háláról szóló dal megfelelő lehet, de arra is gondoljatok, hogy a felhangzó dallamok a szüleiteknek is jelentsenek valamit. Így a modernebb zenék helyett érdemes lehet magyar előadótól válogatni, vagy legalábbis olyan számot választani, amit a szüleitek is ismernek és szeretnek. 

5) Koccintás, kivonulás

A pezsgőzés, gratuláció alatt megintcsak érdemes halkabb és lágyabb dallamokra váltani, amíg fogadjátok a vendégek kedves szavait, de a kivonulás alatt már nincs ilyen megkötés, választhattok intenzívebb a zenei aláfestést, vagy akár ugyanazt a zenét, amire bevonultatok, így szép keretet adtok az egész szertartásnak. 

Összességében még annyit tennénk hozzá, hogy a biztonság kedvéért pörgessétek végig a választott számokat egyben, és győződjetek meg róla , hogy szép ívet írnak le a dallamok, elmesélik, amit el akartok velük mondani, és passzolnak is egymáshoz. 

Összhatás 

Válaszhattok nagyrészt klasszikus és modern zenét is, ez igazából rajtatok múlik. Amire viszont érdemes figyelnetek, hogy az összhatás végett a szertartás, illetve az öltözékek stílusa harmóniában legyen a zenékkel.

Ha támaszkodtok a hagyományokra, és ruhában, sminkben, hajban is alapvetően a visszafogottabb vagy elegánsabb vonalat hozzátok, ahhoz a modernebb, pörgősebb számok nem nagyon fognak passzolni. Ha viszont szeretnétek valami formabontót csempészni a hivatalos helyzetbe, nemcsak a ruhátokkal, de a zenével is megtehetitek. 

Hogy semmiképp ne fogjatok mellé a választással, próbáljátok el otthon a bevonulást (és akár a többi részt is), és ha a felcsendülő zenékre megvan az „aha”-élmény, akkor biztosan megtaláltátok a legmegfelelőbb dallamokat. 

Most már mindent tudsz, ideje konkrétan kiválogatni a számokat! 

Oszd meg ezt a bejegyzést a barátaiddal
Facebook
Pinterest